Πολιτική Φαντασία : Ο Ατσαλάκωτος Επιστρέφει

Posted: Δεκέμβριος 14, 2012 in Οικονομία, Πολιτική

 helicopter-on-roof Καθώς ανέβαινε για τελευταία φορά προς την αίθουσα διαλέξεων του Harvard, θυμήθηκε πως ήταν η πρώτη φορά πέντε χρόνια πριν. Τότε ήταν ανακουφισμένος, είχε μόλις παραδώσει το πρωθυπουργικό αξίωμα και ξεφορτώθηκε ένα δυσανάλογο βάρος. Είχε αναλάβει την εξουσία σχεδόν δίχως μάχη αλλά ήταν απροετοίμαστος για το χάος το οποίο τον περίμενε. Άλλοι τυχεροί πριν αυτόν διαχειρίστηκαν πολλά λεφτά και έκαναν «κοινωνική πολιτική». Εκείνος αντί να υλοποιεί το όραμα του για ένα κοινωνικό κράτος σκανδιναβικού τύπου, υπέγραφε μέτρα για την άγρια αφαίμαξη των μισθωτών και των συνταξιούχων. Άλλα ζητούσε η ψυχή του, τη δόξα η οποία ήταν αντάξια του ιστορικού ονόματος της πολιτικής οικογένειας από την οποία προέρχεται, τις επευφημίες των σοσιαλιστών σε όλο τον κόσμο, την αποδοχή από εκείνους που τόσα χρόνια τον θεωρούσαν ανεπαρκή. Αυτά δεν θα τα έβρισκε ποτέ καθώς παρέλαβε καμμένη γη από την απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση. Δεν πρέπει όμως να παραπονιέται, αν και έχει επίγνωση της ανεπάρκειας των ενεργειών του, κατάφερε να αποχωρήσει ομαλά και να πετάξει την καυτή πατάτα σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Διατήρησε τα προνόμια του και τη βουλευτική έδρα και κυρίως δεν έφυγε με ελικόπτερο όπως προέβλεπαν πολλοί. Έφυγε Ατσαλάκωτος, και τώρα στο Harvard αισθάνεται πως αυτή είναι η συνεισφορά του στα κλειστά σεμινάρια : μαθαίνει τους επίδοξους ηγετίσκους να αποχωρούν ομαλά και όχι με ελικόπτερο από την οροφή κάποιου κοινοβουλίου ακόμα και αν έχουν προκαλέσει χάος.

 Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν, η ειρωνεία της ιστορίας είναι πως κάποιες φορές επαναλαμβάνεται με τα ίδια πρόσωπα σε διαφορετικούς ρόλους, σωτήρα ή διαβόλου. Η τελευταία πεντακομματική κυβέρνηση καταρρέει με πάταγο και τα κομμάτια της βουλιάζουν σε ένα ωκεανό προβλημάτων. Η τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου προβλέπει πάλι αύξηση της φορολογίας και μείωση μισθών. Η ανεργία έχει φτάσει στο 40% και τα συσσίτια είναι η μοναδική ελπίδα πολλών από τους απελπισμένους πολίτες. Μαζικές διαδηλώσεις σαρώνουν το κέντρο της πρωτεύουσας, και για πρώτη φορά άνεργοι αυτοπυρπολούνται ή αυτοκτονούν πέφτοντας από τα κτίρια των εταιρειών που χρεοκοπούν. Και δεν έφταναν αυτά αλλά γειτονική χώρα, η οποία χρόνια παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει να κινηθεί, έστειλε τελεσίγραφο για ρύθμιση των «συνοριακών και λοιπών διαφορών» με τρόπο ξεδιάντροπα ανισοβαρή. Σε κοινή σύσκεψη με την υπηρεσιακή κυβέρνηση οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων με λύπη τους παραδέχονται πως η χώρα δεν έχει την δυνατότητα να αμυνθεί.

 Κανένας πολιτικός δε θέλει να αναλάβει σε αυτή την απελπιστική κατάσταση, η υπηρεσιακή κυβέρνηση με προτροπή του Τύπου και διαφόρων άλλων «παραγόντων» αποφάσισε να προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό και καθηγητή του Harvard την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας με τη συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας. Η μετριοπάθεια του τον καθιστά ιδανικό συνομιλητή με την γειτονική χώρα, το ιστορικό του όνομα εγγυάται την σταθερότητα και τον σεβασμό. Σε όσους διαμαρτύρονται για αυτή την επιλογή, αντιπαραθέτουν το επιχείρημα πως ο πρώην πρωθυπουργός αδικήθηκε αφού είχε παραλάβει μια υφέρπουσα κρίση. Για να διδάσκει στο Harvard δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο άχρηστος και ανεπαρκής. Κάποιοι άλλοι χασκογελάνε και σκέφτονται πως ψάχνουν κορόϊδο να φορτώσουν το μουτζούρη.

 Στα τελευταία σκαλοπάτια προς την αίθουσα διαλέξεων, σκέφτηκε πως άλλοι φεύγουν με ελικόπτερο, εκείνος γυρίζει ως σωτήρας με ελικόπτερο. Θα μπορέσει επιτέλους να αποκαταστήσει το όνομα του. Εισερχόμενος στην αίθουσα με τους εκκολαπτόμενος ηγετίσκους, άκουσε μια σιγανή προειδοποιητική φωνή «mind the G.A.P.» και πάγωσε.-

https://manamachine.wordpress.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s