To κυνήγι του θησαυρού αλά Ελληνικά

Posted: Μαρτίου 20, 2012 in Οικονομία

 Τους τελευταίους μήνες γίνονται πολύ συχνές αναφορές στον αμύθητο ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Στον ορυκτό πλούτο περιλαμβάνονται κάθε είδους ορυκτά, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ Στις πιο ακραίες μορφές, οι αναφορές συνοδεύονται από την διαπίστωση ότι το νέο μνημόνιο έχει σκοπό την υφαρπαγή αυτού του πλούτου, τον οποίο μια γνήσια πατριωτική κυβέρνηση μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή του συνόλου του χρέους τον διωγμό της τρόϊκας, των πονηρών δανειστών και την μετατροπή της χώρας σε μια μεσογειακή Εδέμ.
Ας αρχίσουμε με τα πραγματικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία τα πετρελαϊκά κοιτάσματα τα οποία θα μας «ξεχρεώσουν» κινούνται ακόμα στο πεδίο του υποθετικού. Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τι μπορεί να εξορυχθεί και με τι κόστος. Κανένα γεωτρύπανο δεν έχει κάνει έρευνες, μια διαδικασία η οποία έχει πολύ μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. Ακόμα όμως και εάν βρίσκαμε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, αυτές θα χρειαζόντουσαν αρκετά χρόνια να αποδώσουν οικονομικά. Δηλαδή μέχρι τότε πρέπει να ζήσουμε με τους τροϊκανούς και να κάνουμε δυστυχώς … όσες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται. Τα μόνα βεβαιωμένα κοιτάσματα στην δυτική Ελλάδα, μπορούν να αποφέρουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ποσό όχι αμελητέο, το οποίο όμως απέχει πολύ στο να μας κάνει εμιράτο. Επομένως η σχετική φιλολογία για τον μυθικό μας ορυκτό πλούτο είναι λαϊκισμός που αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα πραγματικά μας προβλήματα. Στο αφελές ερώτημα γιατί τόσα χρόνια οι έρευνες δεν προχώρησαν, απαντώ ότι οι πολιτικοί σκέφτονται το άμεσο όφελος που αποφέρει ψήφους και προβολή. Αποφεύγουν με κάθε τρόπο σοβαρή δουλειά υποδομής που θα αποδώσει μετά από 5-10 χρόνια.
Ο επόμενος μύθος είναι ότι η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων ενεργειακών πόρων θα μας σώσει. Δεν είναι κατανοητό στον περισσότερο κόσμο, ότι η σημερινή κρίση δεν οφείλεται στα μειωμένα έσοδα του προϋπολογισμού, ούτε καν στην φοροδιαφυγή. Οφείλεται στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Όσο μεγαλύτερα τα έσοδα, τόσο μεγαλύτερη η σπατάλη. Επομένως ακόμα και όλοι οι φόροι να μαζεύονταν το δημόσιο θα ήταν καταχρεωμένο και χρεωκοπημένο. Η επίκληση της φοροδιαφυγής είναι ένα άλλοθι των πολιτικών, διότι σε κάθε περίπτωση το κράτος οφείλει να ξοδεύει με βάση τα όσα εισπράττει και όχι τα όσα θα έπρεπε να εισπράττει. Η «Ελληνική εμπειρία» δείχνει ότι η εισροή άφθονου χρήματος από εξορύξεις, θα οδηγούσε σε ένα πάρτι κατασπατάλησης, του οποίου το μέγεθος θα είναι ασύλληπτο ακόμα και με τα δεδομένα των καλών εποχών του 2004. Δεν είναι τυχαίο, ότι με φωτεινή εξαίρεση την Νορβηγία, καμία άλλη παραγωγός χώρα δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.
Συμπερασματικά, βλέπω μεγάλο κίνδυνο από την εισροή πετροευρώ, πριν προλάβουμε να γίνουμε σοβαρό κράτος και σε κάθε περίπτωση τα μελλοντικά έσοδα πρέπει αν μείνουν μακρυά από τους πολιτικούς αν δεν θέλουμε να μοιραστούν σε μαϊμού συντάξεις και αργομισθίες. Υπάρχουν και άλλες αρνητικές συνέπειες οι οποίες δεν έχουν εκτιμηθεί, όπως η «ολλανδική νόσος» η οποία προκαλεί σημαντικές στρεβλώσεις στην οικονομία παρόμοιες με αυτές που αναπτύχθηκαν στην χώρα μας την δεκαετία του 1980.

Δεν υποτιμούμε την θετική επίδραση του ενεργειακού παράγοντα στους σχεδιασμούς της ΕΕ για την Ελλάδα, οι οποίοι όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την δήθεν κλοπή των πόρων. Είναι δεδομένη η ενεργειακή αναβάθμιση της ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος και το Ισραήλ σχημάτισαν ήδη ενεργειακή συμμαχία στην οποία σύντομα θα προστεθεί και η Ελλάδα ως ασφαλής δίαυλος μεταφοράς και ίσως παραγωγός πετρελαίου/φυσικού αερίου. Επομένως η σταθεροποίηση την Ελλάδας εντός ΕΕ/ευρώ είναι πλέον σημαντική, διότι εξασφαλίζει την ασφάλεια των νέων πόρων.
Ανεπτυγμένες χώρες είναι αυτές που βασίζονται στην ένταση παραγωγής αγαθών και γνώσεων, με προηγμένες κοινωνικές και πολιτικές δομές. Η μεγάλη κληρονομιά που μας παρέδωσε η φύση, ας αποδεχτούμε ότι είναι αρκετή προς το παρόν και ας ιδρώσουμε να βρούμε τρόπους να λύσουμε τα προβλήματα μας χωρίς να προσβλέπουμε σε μυθικούς θησαυρούς.

Γιώργος Χαρκοφτάκης
manamachine.wordpress.com

Advertisements
Σχόλια
  1. […] πολιτικοί. Όσοι  πιστεύουν στα chemtrails και στον “αμύθητο ορυκτό πλούτο της ΑΟΖ” ψηφίζουν Καμμένο και οι πιο ακραίοι Χρυσή Αυγή. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s